Ränni: Seija Ulkuniemi – Kokoelma vessaviisautta Valsalta

Ristipistokirjailun tekijä: Kaarina ”Sämpy” Etto

Seija Ulkuniemi – Kokoelma vessaviisautta Valsalta.
Ränni-galleria, Oulun rautatieaseman alikulkutunnelin näyttelyvitriini 31.8.-12.9.2020.

Rovaniemellä Valtakatu 19:ssa sijainnut Onni J. Ermalan suunnittelema kulttuuritalo Valistustalo eli ”Valsa” purettiin kesällä vuonna 2016. Sen hautausmaalle on rakennettu asuinkerrostalo.

Ulkuniemen projekti kunnioittaa Valsan muistoa. Hän keräsi vuosina 2012-14 Valsan – silloisen Tivolin – naistenvessoista lukuisia valistavia seinäkirjoituksia. Hän sommitteli ja piirsi nämä tekstit ristipistokirjaimin huoneentauluiksi pääosin sukuperintönä saamilleen kankaille. Teosten ristipistokirjailut ovat vaatineet runsaasti aikaa, jota ovat lahjoittaneet lukuisat vapaaehtoiset.

Näyttelyn teokset ovat myytävänä. Teoksen myötä tulevassa aitoustodistuksessa on mainittu kirjonnan toteuttajien nimet. Teoksista voi tehdä tarjouksen (puh. 040 4844143). Ulkuniemi lahjoittaa puolet tuotosta Naisten Pankin toimintaan.

Muurolassa asuva lappilaissyntyinen kuvataiteilija-kuvataidekasvattaja-tutkija Seija Ulkuniemi (s.1963) on valmistunut valokuvaajaksi ammattiopisto Lappiasta vuonna 2011. Hän on perhevalokuvauksesta väitellyt taiteen tohtori, joka toimii kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa.

Ulkuniemi on valmistunut luokanopettajaksi ja kasvatustieteen maisteriksi Oulun yliopistosta vuonna 1985. Hän opiskeli kuvaamataidon/kuvataiteen opettajaksi ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistossa (1994), missä hän myöhemmin suoritti myös taiteen lisensiaatin (1998) ja taiteen tohtorin (2005) tutkinnot.

Seija Ulkuniemen teokset ovat yleensä valokuvia ja/tai installaatioita, joissa tekijä käsittelee erilaisia ihmiselämän peruskysymyksiä niin henkilökohtaisella kuin yleisemmällä tasolla. Tekijä haluaa usein saada yleisön jollain tavoin osallistumaan teokseen.

Ulkuniemi on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä vuodesta 1996 alkaen. Hän on osallistunut myös lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.

Ulkuniemen teoksia on ollut esillä niin gallerioissa ja museoissa kuin kirkoissa ja kirjastoissa. Hän pyrkii viemään teoksiaan paikkoihin, joissa yleisö voi ”törmätä” niihin yllättäen, kuten vessoihin ja kaduille.

Ulkuniemen teoksia on muun muassa Espanjan ja Kuuban taidemuseoiden sekä Wihurin rahaston kokoelmissa. Ulkuniemi on saanut apurahoja mm. Taiteen edistämiskeskukselta ja Framelta.

Ulkuniemi on Lapin taiteilijaseuran (http://www.gallerianapa.fi/galleria/taiteilija/184 jäsen. Myös Lapin yliopiston henkilökunnan sivuilla on esimerkkejä Ulkuniemen taiteesta (https://www.ulapland.fi/FI/Taide-ja-muotoilu/Henkilokuntamme-taiteellinen-toiminta/Seija-Ulkuniemi)

Leave a comment