Kulttuuribingo tuottaa nuoren saamelaistaiteilijan seinämaalauksen Oulun keskustaan

 

Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo kutsuu kuvataiteilija Anders Sunnan tekemään seinämaalauksen Kansan Tahdon -talon päätyseinään, Mäkelininkatu 29, Ouluun. Rakennuksessa toimii edelleen Kansan Tahto -lehden toimitus, lehden tunnetuimman päätoimittajan, Yrjö Mäkelinin mukaan nimetyllä kadulla. Näyttävälle seinämaalaukselle löytyy historiallinen linkki samasta korttelista. Vuonna 2007 Martti Mäen “Elämä on palamista” -teos purettiin rakennuksensa mukana kulman takaa Pakkahuoneenkadulta. Kulttuuribingon yhteisön avulla näyttävän seinämaalauksen tuottaminen Oulun keskustaan on jälleen mahdollista. Kansan Tahto -seinämaalauksen työt aloitetaan elokuun loppupuolella. Oulun Taiteiden Yönä 18.8. Bingolla järjestetään Anders Sunnan taiteilijatapaaminen.  Tarkempi aikataulu ja ohjelma  varmistuu 13.8. mennessä.

 

Ruotsalainen kuvataiteilija Anders Sunna (s.1985) asuu ja työskentelee Ruotsin Jokkmokissa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Konstfackin taideteollisesta korkeakoulusta Tukholmasta vuonna 2009. Sunna on nykytaiteilija, joka työskentelee useiden välineiden ja taiteen menetelmien kanssa idealähtöisesti. Hän on tullut tunnetuksi kantaaottavista teoksistaan, jotka nostavat esille epäkohtia liittyen saamelaisten asemaan. Sunnan teokset ovat saaneet viime vuosina laajaa huomiota Pohjoismaissa. Suomessa hänen teoksiaan on ollut nähtävillä Rovaniemellä Sami contemporary-näyttelyssä vuonna 2014 sekä Taidekeskus KulttuuriKauppilassa kesällä 2016.

Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo on vapaaehtoisten, kulttuurialalla toimivien nuorten pyörittämä yhdistys, joka sai alkunsa vuonna 2011 Veeran Verstaalta. Aktiiviset Veeran Verstaan työpajaan osallistuneet nuoret vuokrasivat tuolloin tilat toiminnalleen Oulun Järjestöyhdistykseltä. Vuokranantaja onkin edelleen  Bingon toiminnan pitkäaikaisin tukija. Bingo tarjoaa vapaan tilan kaupunkilaisten käyttöön, aktivoiden ihmisiä ja rikastuttaen Oulun kulttuurielämää. Yhdistyksen toiminta osoittaa, miten taiteella ja sitä ympäröivällä tekemisellä voidaan tuoda iloa, väriä ja elämyksiä kaupunkilaisten elämään. Vapaat taiteilijat, muusikot ja kulttuurista kiinnostuneet voivat löytää Bingolta ympärilleen yhteisön, johon kuulua ja toimia aktiivisena jäsenenä.

Tulevaa seinämaalausta on suunniteltu yhdessä  Anders Sunnan kanssa jo muutaman vuoden ajan.  Keväällä 2016 projektin rahoitus viimein varmistui, kun Niilo Helanderin säätiö myönsi sen toteuttamiseen apurahan. Kansan Tahto -seinämaalauksen tarkoituksena on Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingon tavoitteiden mukaan tuoda taide lähemmäs ihmistä. Teos elävöittää kaupunkitilaa ja voimistaa omaehtoista ja yhteisöllistä kaupunkikulttuuria. Teoksen nimen määrittää rakennuksen seinällä komeileva KANSAN TAHTO -teksti. Seinämaalauksen teemat tulevat pyörimään tekstin aiheen ja ajattelun ympärillä. Yksilön ja yhteisön vapaus, paikalliskulttuuri ja vaihtoehtoisuus ovat arvoja, jotka yhdistävät Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingoa ja Anders Sunnan taidetta. Nämä arvot tulevat näkymään myös Kansan Tahto -seinämaalauksessa.

 

Lisätietoa

Tiina Pehkonen

koordinaattori

040 048 7869

oulunbingo @ gmail.com

 

Taija Jyrkäs

puheenjohtaja

040 758 1774

taija.jyrkas @ gmail.com

 

Anders Sunna

anderssunna @ biegga.com

http://anderssunna.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s