Suburban Art Run. Bingo Tesomalla

InstagramCapture_d4abae60-81b7-4428-80dd-be194aa2eca2Allekirjoittanut kävi untuvikkona bingolaisena edutamassa Oulun ylpeyttä Kulttuuribingoa Tampereella, Tesoman taidehallin järjestämässä Suburban Art Run -seminaarissa.  Paljonpa en Bingosta vielä osannut kertoa, mutta onneksi jostain arkistoista löytyi Joulukuussa julkaistu lehti, josta siteerasin sopivia säkeitä, jotka mielestäni kiteyttivät Bingon toiminnan oivallisesti. Lisäksi nyökkäilin sopivissa kohdin Taijan esitykselle. Seminaarivierailuni siis saattoikin olla yhdistyksen pj.n kiero juoni, jolla työkokeilija saadaan jatkamaan kokeiluaan, mutta sellaisenakin varsin onnistunut veto.

Toissaviikonlopun juoksujen jälkeen voisikin hetken käyttää palautumiseen ja kaikkien asioiden yhteen ynnäilemiseen. Tesoman taidehallilla kokoontui siis lauantaina 26.9 neljä erilaista kulttuurialan yhteisöä kertomaan toiminnastaan. Mukana olivat Bingon lisäksi Äkkigalleria Jyväskylästä, galleria HOI SIE Lappeenrannasta, sekä valtakunnallinen Feministinen sarjakuvatoiminta.

Jyväskyläläisen Äkkigallerian konsepti on aivan mieletön! Toiminta sai alkunsa, kun Kanadasta Suomeen muuttanut Anna Ruth järkyttyi näyttelytilojen vuokrista Suomessa. Yhdessä Juho Jäppisen kanssa he päättivät tehdä asialle jotain.  Gallerialle ei ole pysyviä tiloja missään. Sen sijaan Juho ja Anna hankkivat näyttelyille satunnaisiksi ajoiksi satunnaisia tyhjiä tiloja Jyväskylässä supportmeiningillä. Äkkigalleria on järjestänyt residenssejä, jotka vaihtelevat pituudeltaan kolmesta päivästä kolmeen viikkoon. Muutamassa vuodessa Jyväskylässä näyttelytilojen määrä, vaikkakin väliaikainen, on Äkkigallerian toimesta lähes viisinkertaistunut lähtötilanteesta. Toiminta on äärimmäisen spontaania ja kaiken lisäksi kansainvälistä kuin mikä.  Ensivuonna Äkkigalleria avaa joka viikko uuden näyttelyn. Juho  ja Anna naureskelivatkin, että heidän unelmansa on selvitä hengissä ensi vuodesta.

Mukana olleista Bingon toiminnan kanssa yhtäläisyyksiä varmasti eniten löytyi galleria HOI SIElta.  HOI SIEn nokkamiehenä heiluva Ville Färsaaret oli paikalla kertomassa gallerian toiminnasta. Gallerian taustalla toimii Taideyhdistys 80N ry. niin vapaamuotoiseti kuin vain on mahdollista. Toiminnassa mukana on toistakymmentä aktiivista nuorta tekijää. Gallerialla on näyttely- ja tapahtumatoimintaa ja tila toimii olohuoneen tavoin Lappeenrannan keskustassa. Taideyhdistys 80N isännöi myös jokasyksyistä Kalevatron- uuden taiteen festivaalia Lappeenrannassa.  HOI SIEn tyyppien vaikutuksesta Lappeenrantaan on viime vuosien aikana myös syntynyt varsin elävä muraalikulttuuri.

Feministinen sarjakuvatoiminta poikkesi muista esiintyjistä sillä, että toiminta oli valtakunnallista toimintaa, kuten tapahtumia, työpajoja, tiedottamista ja tukemista. FEMSKT on antirasistinen verkosto, jonka toiminta on suunnattu feministisen sarjakuvan lukijoille, tekijöille ja niistä kiinnostuneille, ammattilaisille ja harrastelijoille.  Kuulemma ei haittaa, vaikkei osaisi yhtään piirtääkään.

Bingossa ihmisiä tuntui kovasti kiinnostavan se, miten näinkin iso porukka voi toimia samoissa tiloissa. Että huomioidaanko kaikkien tarpeet? Itse en näe, että tyyppien tarpeet olisivat niin hirveän erilaiset, vaikka eri juttuja tehdäänkin. Ne muusikot ja taiteilijat ketkä Bingolle löytävät, tietävät jo valmiiksi millaiset puitteet ovat. Omaa rauhaa ei ole, mutta synergiaa senkin edestä, jos niin haluaa asennoitua.  Bingolla väännetään yhdessä ja erikseen maailman tylsyyttä vastaan.

InstagramCapture_2d98cc5b-dba4-4a90-8967-a382e4539287Pj.n kanssa edustimme Tampereella koko viikonlopun, torstaista maanantai-iltaan. Reissu oli todella nimensä veroinen, kestävyysurheilua lähentelevä lähiötaidejuoksu. Viikonlopun aikana vierailtiin työhuoneilla, gallerioissa, näyttelyissä ja keikoilla ympäri Tamperetta.  Tampereen kaupunki kustansi lauantain seminaariesiintyjille bussiliput koko vierailun ajaksi, joten tyhjätasku-työkokeilijakin pystyi liikkumaan.  Omasta mielestäni reissun kohokohtia olivat perjantai-illan queerfeministinen danceoke baari 931:ssä, rento sunnuntai-iltapäivän hengailu työhuone Studio 6:lla, törmääminen Ulla Pohjolaan galleria Saskian avajaisissa ja Kauppahalllin verimakkaralounas maanantaina.  Maanantai-iltaan mennessä Bingon molempien edustajien päät oli topattu täyteen uusia ideoita ja yhteistyökuvioita.  Niin oli varmasti muillakin Suburban Art Runiin osallistuneilla. Jos nyt mitään muuta ei tässä elämässä saa aikaiseksi, niin kyllä kai tällaista juoksutusta voisi järjestää Oulussakin. Onhan kyse sentään pohjoisen Skandinavian pääkaupunnista 😉

 

 


 

IMG-20151003-WA0021 1
Bingon esitys Pikku Präntti ikkunagalleriassa @ Studio 6.

 

IMG-20151003-WA0024 1
Teemu Raudaskoski esittelee töitään @ Studio 6.

 

IMG-20151003-WA0020 2
Tesoman taidehalli ja galleria HOI SIE @ Studio 6.

 

IMG-20151003-WA0017 1
Valkoinen hammas ja Keltainen talo.

 

IMG-20151003-WA0008 (2)
Jarno Vesala. Kaukana kavala maailma. “014. Videoinstallaatio. Pirkanmaan 6. Triennaali.

 

IMG-20151003-WA0025
Sanni Sepän työhuone @ Studio 6.

 


 

Perjantai

Tesoman taidehalli, työhuoneet ja triennaalin näyttely

Galleria Saskian triennaalin avajaiset

Ala-ale

931 queerfeministinen danceoke

Lauantai

Tesoman taidehalli, suburban art run -seminaari

Keltainen talo

Pikilinna

Sunnuntai

Studio 6 työhuonevierailu

Maanantai

Raivoryhmä työhuonevierailu

TR1 triennaalin näyttely

Galleria Rajatila

InstagramCapture_a6b4b53d-fe20-420a-b6f8-3b278dbf07d3
Kulttuuribingo kiittää ja kuittaa!

 

 


WP_20150928_002
Parasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s