Risto Koivikon taidenäyttely KAIKKI MUUTTUU – EIKÄ MIKÄÄN MUUTU 6.-21.2. 2014

KULTTUURIBINGO, Oulu

Tämän näyttelyn nimi mukailee Erno Paasilinnan aforismia: “Mikään ei muutu ennen kuin kaikki muuttuu”.

Tässä näyttelyssä näkyy myös paikallaan olevaa muutosta, täyteyttä ja tyhjyyttä. Muoto ja tyhjyys vaihtuvat koko ajan. Tyhjyydestä kehittyy muoto ja muodosta tyhjyys: täydellistä tyhjyyttä ei ole olemassakaan, kuten ei ole mitään, mikä olisi täysin pysyvää. Kaikki on yksi. Joten työt eivät päästä katsojaa helpolla vaan ne haastavat katsojaa näkemään merkityksen ja merkityksettömyyden tai olemassaolon ja olemattomuuden välimuodot ja rajat. Kuitenkin Herakleitoksen ajatus siitä, että “Kaikki virtaa” tyhjentää selitykset.

Siksi myös esillä olevat työt ovat nimettömiä, vaikka jokaisella on ollutkin tekovaiheessa ns. työnimi, esimerkiksi Juicen “Kun henki on vahva, niin vähäkin työ riittää maailman luomiseen” tai opastaulun “Olet tässä”-rasti, joka on muuttunut “Zenonin nuoleksi” ja siitä pysähtynyttä nuolen kärkeä osottavaksi K-kirjaimeksi.

Katsoja voi olla omalla kokemuksellaan vuorovaikutussuhteessa taideteoksen kanssa. Siinä katsoja elää teoksessa, tekee uudelleen teoksen omassa hetkessään ja lisää kokemuksen itseensä. Teoksen tehtävä on avata siinä hetkessä katsoja-kokijalle uusi maailma. Tai tarkoitus on vain yllyttää katsojaa esittämään itselleen kysymyksiä, kuten “Miksi…”

Usein myös kuuntelen esineitä töissäni ja varsinkin sitä, mitä ne eivät enää kerro.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s